Sempervivum arachnoideum L.

Família: CRASSULACEAE

Gènere: Sempervivum

Nom comú català: Matafoc aracnoide. Matafoc teranyinós.

Nom comú castellà: Siempreviva de telarañas.

Distribució per províncies: Barcelona. Girona. Lleida.

Distribució general (Fitogeografia): Bòreo-alpina (Oròfit Pirenaica, Alpino-Pirenaica i Càntabro-Pirenaica)

Usos i propietats: Medicinal. Usos simbòlics.

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Camèfit.

Hàbitats: Superfícies rocoses, parets seques i marges. Relleixos, replans de roca i pastures pedregoses sobre substrats silícics, sobretot a l'estatge alpí.

Característiques: Petita mata suculenta que fa petites rosetes de fulles compactes amb forma de corona. L'àpex de les fulles basals presenta una mena de toment blanc i intrincat, que recorda la teranyina d'una aranya (d'aqui el seu nom). Les fulles són alternes, sèssils i apiculades, i poden ser vermelloses a l'àpex (sobretot les basals). Només floreixen un cop a la vida, són plantes monocàrpiques. Les flors s'agrupen en una cima terminal, la qual es situa a una tija florífera de 4-12 cm. El periant (sèpals i pètals) tenen un nombre variable de peces (de 8 a 11). Els pètals són d'un rosa brillant, amb el nervi mitjà porpra. Els fruits estan agrupats formant un polifol·licle.

Observacions: Les poblacions pirinenques han estat atribuïdes a la subsp. tomentosum (C. B. Lehm. et Schnittsp.) Schinz et Thell., la qual no és reconeguda per la majoria dels autors.