Família: ANACARDIACEAE

Nom Família: ANACARDIACEAE

Descripció: Família principalment tropical amb 73 gèneres i 850 espècies. 4 gèneres (1 introduït) presents a Europa amb espècies silvestres o naturalitzades.

Característiques: - Arbusts resinosos. - Fulles alternes, pinnades, amb folíols sencers. - Inflorescències en panícules. - Dioics. Flors unisexuals, actinomorfes, sense corol·la. - Calze groguenc o, més sovint, vermellós amb 5 lòbuls a les flors masculines i 3-4 a les femenines. - 5 estams. - Gineceu amb ovari súper amb 1 carpel. - Fruit en drupa apiculada i globosa, vermella i després negra, amb 1 llavor.

Ecologia: La primera espècie silvestre és pròpia de garrigues, des del nivell de la mar fins els 700 metres d'altitud. Pistacia terebinthus és molt rara a les muntanyes de la Serra, a partir dels 600 metres.

Tàxons principals no endèmics: 1 gènere amb 2 espècies: la mata (Pistacia lentiscus) i l'arbre del pi (Pistacia terebinthus).

Altres tàxons no autòctons: El prebeboner (Schinus molle), una espècie originària de Centre i Sud Amèrica, és un arbre bastant freqüent als jardins. Del gènere i la família se'n treuen altres productes alimentaris molt coneguts com els pistatxos de Pistacia vera i els mangos de Mangifera indica .

Usos: La mata s'ha emprat com a planta medicinal amb moltes aplicacions.

Llistat de gèneres