Família: ALISMATACEAE

Nom Família: ALISMATACEAE

Descripció: Família de plantes aquàtiques amb unes 100 espècies distribuïdes en una dotzena de gèneres. Viuen arreu del món encara que la majoria de tàxons son tropicals i subtropicals. Són plantes amb caràcters primitius i es consideren entre les primeres estirps de monocotiledònies.

Característiques: - Plantes herbàcies. - Fulles de dos tipus: les primeres submergides o flotants acintades sèssils, algunes ràpidament caduques; les segones emergents amb beina bassal, peciolades, grosses. - Inflorescències sense fulles, en panícula molt ramificada o umbeliforme. - Flors hermafrodites i actinomorfes. - Perigoni amb sis tèpals: tres de petaloides, més grans, blancs o rosats i tres sepaloides de color verdós. - 6 estams. - 3, 6 o més carpels lliures que es poden agrupar en un petit glomèrul (Echinodorus) i un estil ben aparent. - Fruit en petites núcules.

Ecologia: Viuen en ambients aquàtics d'aigües estancades o de corrent lenta (torrents, sèquies, albuferes, basses, etc.).

Tàxons principals no endèmics: 3 gèneres amb 4 especies: Damasonium, Echinodorus i Alisma. Altres tàxons no autòctons. Moltes espècies tropicals s'utilitzen per embellir els aquaris.

Usos: Representen un dels principals elements de la dieta de molts ocells aquàtics i peixos. L'orella de llebre (Alisma plantago-aquatica) s'ha utilitzat com a medicinal.

Llistat de gèneres