Família: OXALIDACEAE

Nom Família: OXALIDACEAE

Descripció: Família amb 8 gèneres i unes 575 espècies. 1 gènere (Oxalis) amb espècies silvestres a Europa.

Característiques: - Plantes herbàcies, amb rizoma o bulb, el qual sovint s'acompanya de bulbils de multiplicació. - Fulles alternes, compostes, amb 3 folíols i un llarg pecíol. - Inflorescència cimosa, sovint umbeliforme. - Flors hermafrodites, actinomorfes. - Calze amb 5 sèpals un poc soldats a la base. - Corol·la amb 5 pètals lliures o soldats a la base. - 10 estams de dues mides diferents. - Gineceu amb ovari súper, amb 5 carpels i 5 estils. - Fruit en càpsula loculicida, que s'obre violentament. Llavors nombroses, petites i estriades.

Ecologia: Les dues espècies més conegudes i exteses l'aleluia o pa de cucut (Oxalis corniculata) i la vinagrella (Oxalis pes-caprae) tenen les flors grogues i viuen a vores de camins i camps de conreus. Les altres també apareixen a camps de conreu regats, sobretot d'horta.

Tàxons principals no endèmics: 1 gènere (Oxalis) i 4 espècies, de les quals 3 d'elles són amb seguretat introduïdes i la quarta també ho podria ser.

Usos: De l'aleluia se'n coneixen usos com a medicinal. Es consideren belles i algunes es toleren o s'accepten com a generadores de gespes.

Llistat de gèneres