Viola sylvestris Lam.

Família: VIOLACEAE

Gènere: Viola

Nom comú castellà: Violeta de bosque.

Distribució per províncies: Barcelona. Castelló. Girona. Lleida. Tarragona. València.

Distribució general (Fitogeografia): Eurosiberiana

Usos i propietats: Medicinal.

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Hemicriptòfit.

Hàbitats: Avetoses i Fagedes. Bosc de pi roig (Pinus sylvestris). Boscos de ribera. Rouredes de fulla petita (Quercus faginea). Rouredes de roure martinec (Quercus humilis). Rouredes de roure penol (Quercus robur). Clarianes de boscos caducifolis humits (fagedes, rouredes, boscos de ribera...) i altres herbassars ± humits i ombrívols.

Característiques: Herba perenne de fulles ovato-cordiformes, crenades i agudes. Les estípules són lanceolato-linears i llargament fimbriades. Les flors són sòlitàries i cadascuna neix d'un llarg peduncle axil·lar. Els sèpals són aguts i tenen uns apèndixs a la base de mida molt variable. La corol·la és d'un color lilós o blavenc, amb un esperò a la base. El fruit és una càpsula subtrígona.

Observacions: Aquest tàxon és molt variable i ha estat dividit en unes subespècies considerades per molts autors com a espècies (V. riviniana Rchb. i V. reichenbachiana Jord. ex Boreau). Els caràcters quantitatius per separa-les són molt variables, sobretot els referents a la mida dels apèndixs del calze. Molts cops, són més freqüents els individus intermitjos entre els dos tàxons que els que presenten tots els caràcters diagnòstics junts.