Orchis robusta (Stephenson) Gölz & H.R. Reinhard

Família: ORCHIDACEAE

Gènere: Orchis

Sinònims: Orchis palustris Jacq. subsp. robusta (Stephenson) Sundermann. Anacamptis robusta (T. Stephenson) R.M. Bateman Anacamptis palustris (Jacq.) R.M. Bateman, Pridgeon & M.W. Chase subsp. robusta (T. Stephenson) R.M. Bateman, Pridgeon & M.W. Chase Orchis laxiflora Lam. subsp. robusta (T. Stephenson) H. Sund.

Distribució per províncies: Illes Balears.

Distribució per illes: Mallorca.

Distribució general (Fitogeografia): Mediterrània-occidental

Plantes legalment protegides: Catàleg Balear.

Categoria UICN: CREn perill greu

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Geòfit.

Hàbitats: Llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i síquies). Aiguamolls i herbassars humits. Albufera de Mallorca.

Característiques: Orquídia de les zones humides properes a la mar, pot trobar-se a llocs inundats o als marges de les zones inundades. És relativament gran doncs pot sobrepassar el mig metre d'alçada. Té un raïm de flors purpurines amb el label puntejat, i un esperó més o menys horitzontal. A les illes es troba a S'Albufera de Muro. Floreix al final de la primavera i principi d'estiu.

Observacions: La categoria taxonòmica d'aquest tàxon ha estat molt controvertida. Alguns autors consideren que no es pot diferenciar de O. palustris (=Anacamptis palustris ) però estudis mol·leculars de les poblacions de Mallorca suporten el criteri de ser considerada com espècie diferent.