Phoenix canariensis Chabaud

Família: PALMAE

Gènere: Phoenix

Nom comú català: Fasser de jardí. Palmera de Canàries.

Nom comú castellà: Palma canaria. Palma de jardín. Palmera de Canarias.

Distribució per províncies: Illes Balears.

Distribució per illes: Mallorca. Menorca. Eivissa.

Usos i propietats: Usos simbòlics.

Formes vitals: Macrofaneròfit.

Hàbitats: Camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats. Costa rocosa. Plantes de jardí. Llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i síquies). Cultivada com ornamental a jardins i a vegades subespontànea.

Descripció: Palmera d´aspecte general com la Phoenix dactylifera però posseeix un tronc més curt i robust de 6-8 m que pot arribar als 12 o 14 m i rarament els 20 m. Aquest pot semblar en els exemplars alts una columna gruixada, decorada per les cicatrius foliars. La copa està formada per més palmes que la P. dactylifera i cada palma és mes ample i d´un verd més intens, i amb major quantitat i densitat de folíols. Els folíols són rígids i puntiaguds. Els pecíols posseeixen espines llargues, podent-se observar tota una gama de transició entre les espines pròpiament dites i els foliols. Les fulles són verd llustroses amb folíols menys rígids i verds per davall. Fruit de 1.5 cm, sec i incomestible.

Observacions: És una de les palmàcies que resisteix millor el fred.

Origen: Illes Canàries

Situació al Campus UIB: Aparcament i a un lateral de l'edifici Mateu Orfila, petits exemplars plantats a l'entrada de l'edifici Anselm Turmeda, Jardí de Son Lledó, etc.