Phoenix dactylifera L.

Família: PALMAE

Gènere: Phoenix

Nom comú català: Datiler. Palmer. Palmera.

Nom comú castellà: Palma. Palma de dátiles. Palmera datilera.

Distribució per províncies: Alacant. Castelló. València.

Distribució general (Fitogeografia): Sahariana

Usos i propietats: Comestible o usos alimentaris. Usos simbòlics.

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Macrofaneròfit.

Hàbitats: Plantes de jardí. Cultivada com ornamental.

Descripció: Arbre que pot mesurar fins a 30 m d´alçada de tronc alt, prim, més esvelta que la Phoenix canariensis. A molts exemplars alts es corba de forma molt decorativa. La copa és menys frondosa que a la palmera de Canàries, amb menys palmes i cada palma és més estreta i d´un color verd molt més pàl·lid, grisós i amb una menor densitat de folíols. A la part inferior del pecíol hi ha espines dures de fins a 20 cm. A l´extrem del tronc es troba un cúmul de fulles pinnatipartides, arquejades, cada una d´elles pot mesurar diversos metres. Aquestes fulles es divideixen en segments de fins a 40 cm de color gris- verdós.

Observacions: Els fruits, molt aprofitats, són tipus baia (dàtils) allargat que mesura de 2.5 a 8 cm, al principi de color groguenc-ataronjat i després castany-vermellós amb un sol ós, de major tamany que a la palmera Canària.

Situació al Campus UIB: Plantat freqüentment a diversos carrers, en alineació a l'aparcament de l'edifici Mateu Orfila, i puntualment a l'entrada principal de l'edifici Son Lledó, etc.