Magnolia grandiflora L.

Família: MAGNOLIACEAE

Gènere: Magnolia

Nom comú català: Magnòlia.

Nom comú castellà: Magnolia. Magnolio.

Distribució general (Fitogeografia): Nord Americana

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Macrofaneròfit.

Hàbitats: Plantes de jardí.

Descripció: Arbre perennifoli que pot sobrepassar els 30 m d´alçada, amb copa molt densa i arrodonida o cònica. Escorça grisàcea o lleugerament marró, escamosa. Branques joves de color ataronjat cobertes de densa pubescència de color ferrós. Fulles grosses, de 15-25 cm de longitud i 6-9 cm d´amplada, peciolades, coriàcies, el·líptiques o ovals de contorn llis o ondulat, amb l´anvers de color verd brillant i el revers mate, amb un nervi central molt marcat. Flors vistoses de 20-25 cm de diàmetre, molt aromàtiques. Pètals carnosos, ovals, de color blanc cremós. Fruits erectes, ovoides o ovals, amb aspecte de pinya de color marró. Mesuren 5-7.5 cm de longitud, quan s´obrin els folículs deixen sortir les llavors, que són de color vermell.

Observacions: La seva escorça té propietats medicinals. És un dels arbres més apreciats a jardineria, per la seva elegància i per les seves vistoses i oloroses flors.

Origen: Estats Units

Situació al Campus UIB: Poc freqüent, però es poden observar exemplars al Claustre de l'edifici Ramón Llull, Jardí de Son Lledó i al jardí ocultat per xipressos entre els edificis Guiem Colom Casasnovas i Mateu Orfila, etc.