Família: IRIDACEAE

Nom Família: IRIDACEAE

Descripció: Família cosmopolita amb uns 70 gèneres i unes 1800 espècies. 9 gèneres (1 introduït) amb espècies a Europa.

Característiques: - Plantes herbàcies amb òrgans subterranis de reserva (bulbs i rizomes). - Fulles que surten de la base de la tija i estan dispostes dísticament, linears, acintades o filiformes. - Inflorescències cimoses o flors aïllades. - Les flors son grosses i vistoses, hermafrodites, actinomorfes o zigomorfes. - Periant amb 6 tèpals lliures o soldats. - 3 estams amb els filaments lliures o soldats. - Gineceu amb l'ovari ínfer i un estil acabat en 3 estigmes llargs que en poden tenir forma i aspecte de tèpals (Iris).- El fruit és una càpsula.

Ecologia: En general els representants d'aquesta Família viuen a ambients oberts i assolellats, així les espasetes (Gladiolus) són molt freqüents als camps de conreu i les garrigues. El lliri groc (Iris pseudacorus) per contra cerca els ambients aquàtics i viu arrelat al fons d'albuferes i torrents. El safrà bord viu a les escletxes i zones pedregoses. El gènere Romulea viu en ambients similars a l'anterior però un poc més secs i a pradells, clarianes de les garrigues i aprofita també els camins de terra.

Endemismes: el safrà bord (Crocus cambessedesii) propi de les Gimnèsies i Romulea assumptionis, present a totes les illes de l'arxipèlag.

Tàxons principals no endèmics: 6 gèneres (Iris, Gynandriris, Gladiolus, Romulea i Crocus) amb 7 espècies, distribuïts a diferents ambients.

Altres tàxons no autòctons: Família de gran importància en jardineria amb nombrosos representant com els lliris (Iris), els gladiols (Gladiolus) i altres gèneres exòtics com Freezia. El safrà (Crocus sativus) per altra banda és utilitzat com a condiment en l'alimentació.

Llistat de gèneres