Família: LILIACEAE

Nom Família: LILIACEAE

Descripció: Es una de les famílies més diversificades de les monocotiledònies i compren unes 4500 espècies dins uns 250 gèneres distribuïdes arreu del món.

Característiques: - Plantes herbàcies perennes i anuals, alguna arbustiva, amb bulbs i rizomes. - Fulles molt variades, fins i tot algunes estan reduïdes a petites bràctees. - Les inflorescències son raïms o cimes umbel·liformes. - Les flors són, generalment, grans i vistoses, actinomorfes i hermafrodites. - El periant consta de 6 tèpals de coloració variada. - Els estams es disposen en nombre de 6 i més rarament 3. - Gineceu amb 3 càrpels soldats amb l'ovari súper. - Fruit en càpsula o baia.

Ecologia: Aquesta Família molt diversificada ha estat capaç de colonitzar un gran nombre d'ambients encara que la majoria creixen a prats, camps de conreu i zones obertes dels boscos i garrigues, des de vora la mar fins la muntanya. Algunes espècies però s'han adapten a les zones ombroses dels boscos com les esparregueres d'ombra.

Endemismes: S'han descrit 5 taxons endèmics, 3 a l'illa de Eivissa (Allium ebusitanum, Allium grossii, Allium antoni-bolosii subsp. ebusitanum) i 2 a les Gimnèsies (Allium antoni-bolosii subsp. antoni-bolosii i Brimeura duvigneaudi).

Tàxons principals no endèmics: Uns 50 taxons distribuïts en 14 gèneres. Són conegudes espècies molt freqüents als camps com els albons (Asphodelus aestivus i Asphodelus fistulosus), el safrà bord que floreix a la tardor (Merendera),la ceba marina (Urginea maritima), la llet de gallina (Ornithogalum), els alls (Allium) i les esparregueres (Asparagus).

Altres tàxons no autòctons: Moltes espècies són cultivades com a plantes ornamentals, cap destacar: els lliris (Lilium), els jacints (Hyacinthus),les tulipes (Tulipa),els còlquics (Colchicum),les escil·les (Scilla),les cintes (Chlorophytum),els aloes (Aloe), flors de l'amor (Agapanthus), les plantes de fulles (Aspidistra) o els espàrrecs (Asparagus sprengeri i Asparagus plumosus),etc. Altres són conreades per a alimentació, com l'all (Allium sativum), la ceba (Allium cepa) i el porro (Allium porrum).

Usos: Algunes espècies silvestres s'han utilitzat per l'alimentació, com alguns alls (espècies gènere Allium) o els espàrrecs (Asparagus officinalis).

Llistat de gèneres