Família: ORCHIDACEAE

Nom Família: ORCHIDACEAE

Descripció: La família de les orquídies és la més evolucionada, juntament amb la de les gramínies, del món vegetal. També és la més diversificada, es calcula que hi ha unes 25000 espècies distribuïdes amb uns 800 gèneres. Trobem 35 gèneres amb espècies silvestres a Europa, però són molt més abundants als tròpics on la família presenta una diversitat excepcional.

Característiques: - Plantes herbàcies que presenten tubercles o rizomes radicals. Hi ha espècies paràsites. - Fulles generalment bassals, linears u ovalades. - Inflorescència en raïms o espigues terminals. - Flors petites però molt vistoses, zigomorfes a algunes amb aspecte d'insecte. - El periant consta de dos verticils de 3 tèpals, el verticil extern té els tèpals generalment iguals, per contra els interns en tenen un de molt diferent que rep el nom de label. - L'androceu consta d'1 estam fèrtil. Aquest produeix dues masses de pol·len, els pol·linis, amb forma de clau i molt enganxosos. - Gineceu amb 3 carpels, amb ovari ínfer i 1 estil que està soldat a l'estam formant una columna (ginostem). - Fruit en càpsula que produeix nombroses llavors molt petites.

Ecologia: La majoria de les espècies són pròpies de prats, garrigues i boscos oberts cercant llocs assolellats. Altres, en canvi, estan adaptades a les zones ombrívoles com boscos i matollars tancats. Orchis palustris és un tàxon que viu als prats temporalment inundats dels aiguamolls i albuferes. Les granes no tenen teixits nutricis, per aquest motiu la germinació només te lloc si s'estableix una simbiosi amb fongs (micorrizes).

Endemismes: Una espècie endèmica és la sabateta del Bon Jesús (Ophrys balearica).

Tàxons principals no endèmics: Més de 40 espècies distribuïdes en 14 gèneres (Ophrys, Orchis, Serapias, Limodorum, Cephalanthera, etc.). Les abelleres, mosques o sabatetes del Bon Jesús, corresponen a les espècies del gènere Ophrys i tenen el label amb l'aspecte d'un insecte, generalment una abella, un borino, etc. Algunes espècies són parasítiques o humíferes i per tant tenen les fulles reduïdes i sense clorofil·la (Limodorum i Neottia).

Altres tàxons no autòctons: Les espècies exòtiques són emprades en jardineria. La vainilla (Vanilla planifolia) es l'única espècie utilitzada directament pel consum.

Llistat de gèneres