Phytolacca dioica L.

Família: PHYTOLACCACEAE

Gènere: Phytolacca

Nom comú català: Bella ombra.

Nom comú castellà: Bella sombra. Fitolaca. Ombú.

Distribució per províncies: Barcelona. Illes Balears. València.

Distribució per illes: Mallorca. Dragonera.

Distribució general (Fitogeografia): Amèrica del Sur

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Macrofaneròfit.

Hàbitats: Plantes de jardí.

Descripció: Arbre que no sol sobrepassar els 10 m d´alçada que manté la fulla tot l´any o la perd si l´hivern és molt accentuat. El més espectacular d´aquests arbres són els troncs, gruixats a la seva base i irregulars. A les plantes adultes, la base del tronc i el començament de les arrels s´expandeixen de forma monstruosa. Les fulles tenen llargs pecíols , simples , amb el marge sencer, d´uns 6 a 12 cm de llarg, una mica llustroses per l´anvers, de disposició alterna i amb figura aovade-el·líptica o lanceolada. Les flors són poc vistoses, de color grisós de petit tamany, disposades en espigues que pengen quasi tan llargues com les fulles. El fruit és carnós tipus baia, negre porpra.

Observacions: La base del tronc en exemplars vells s´eixampla i retorça , sobresortint en moltes ocasions les arrels gruixades, que són molt poderoses i poden aixecar qualsevol construcció.

Origen: Brasil, Uruguai, Perú i Argentina

Situació al Campus UIB: Plantat en alineació a l'aparcament de l'edifici Mateu Orfila i de forma puntual a l'entrada principal de l'edifici Ramón Llull.