Populus nigra L.

Família: SALICACEAE

Gènere: Populus

Nom comú català: Poll. Pollancre.

Nom comú castellà: Álamo negro. Chopo. Chopo lombardo.

Distribució per províncies: Alacant. Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Lleida. Tarragona. València.

Distribució per illes: Mallorca. Menorca.

Distribució general (Fitogeografia): Eurosiberiana

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Macrofaneròfit.

Hàbitats: Bardisses. Boscos de ribera. Camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats. Plantes de jardí. Llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i síquies). Cultivat i ocasionalment naturalitzat.

Descripció: Arbre caducifoli que pot arribar als 30 m d´alçada, amb l´escorça gris blanquinosa i llisa al principi, tornant-se un poc arrugada longitudinalment i apareixent unes costelles negroses, sovint amb gruixats bonys que simulen tumors. La forma de la copa és molt variable. Branques robustes. Branquetes groc-brunes que passen a grisoses-verdoses, amb lenticel·les, arrodonides o poc anguloses. Fulles de les branquetes verdes per ambdues cares, romboïdals, més o menys acuminades, de 5-10 cm de longitud i poc menys d´amplada ,amb els marges translúcids finament crenats, sovint en forma de serra que s´estrenyen cap a l´àpex en punta allargada. Les flors són molt petites, unisexuals, i s´agrupen en aments que pengen, separats a arbres femelles i mascles.

Origen: Quasi tota Europa i Àsia Sud-occidental

Situació al Campus UIB: Exemplars puntuals a l'entrada principal del Campus, lateral de l'edifici Ramón Llull i Mateu Orfila.