Agave americana L.
Família: AGAVACEAE
Gènere: Agave
Nom comú català: : Maguei. Agave. Atzavara. Donarda. Figuerassa. Pita. Pitera. Piterassa. Punyalera.
Nom comú castellà: Pita.
Distribució per províncies: Alacant. Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Lleida. Tarragona. València.
Distribució per illes: Mallorca. Menorca. Eivissa. Formentera.
Distribució general (Fitogeografia): Amèrica
Usos i propietats: Comestible o usos alimentaris. Mobiliari, construcció i eines. Medicinal. Tèxtil.
Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes
Formes vitals: Faneròfit.
Hàbitats: Camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats. Costa rocosa. Escletxes de roques i penya-segats. Plantes de jardí. Màquia litoral de garric i garballó. Ullastrars i altres garrigues escleròfiles, sabinars. Pinars i garrigues amb romaní i timonedes. Planta de cultiu molt naturalitzada al mediterrani i a altres parts. Pot colonitzar molts d'hàbitats com penya-segats molt exposats a la mar, màquies litorals i de l'interior, camps de conreu i llocs alterats.
Descripció: Planta amb una tija molt poc desenvolupada, amb fulles de color cendra, carnoses, lanceolades, enormes fins a 2 m amb l'extrem puntiagud i el contorn espinós de secció triangular. La part distal de la planta acaba en una punta còrnica d´uns 3 cm de color vermellós-negrós. El marge de les fulles és subsinuat amb espines d´un centímetre, primes, tortes i espaiades. La inflorescència és una panícula d´uns 5 a 8 m amb flors de color groc pàl·lid i apareix quan la planta té uns 10 anys. Aquesta està composta per 20-30 branques horitzontals, cada una provista d´una inflorescència plana amb flors grogues. Després de la floració, la planta mor.
Observacions: Les saponines de les fulles s´empraven per a rentar roba negre de dol perquè el sabó normal deixava cercles blanquinosos. És una espècie morfològicament molt variable, per exemple podem trobar espècies amb les fulles variegades
Origen: Mèxic
Situació al Campus UIB: Darrera edifici Ramón Llull i a la sortida del Campus per Can Amorós.