Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental

Àrea de Botànica, Departament de Biologia, Universitat de les Illes Balears

CUPRESSACEAE

Family name : CUPRESSACEAE

Description : Família amb 21 gèneres i 130 espècies. 5 gèneres presents a Europa amb espècies silvestres i naturalitzades.

Characteristics : - Arbusts resinosos. - Fulles petites, esquamiformes o aciculars, oposades o verticil·lades. - Unisexual, amb conus amb escates oposades o verticil·lades. - Conus masculins amb 3-7 sacs polínics per escata. Conus femenins amb 2-24 rudiments seminals per escata. - Fructificacions carnoses (gàlbuls) o llenyoses (estròbils).

Ecology : A llocs costaners i a muntanya. Les dues espècies tenen distintes subespècies pròpies de dunes i de terrenys rocallosos. Tan sols el ginebró viu a cotes mitjanes de muntanya.

Main non-endemic taxons : 1 gènere amb 2 espècies silvestres: la savina (Juniperus phoenicea) i el ginebró (Juniperus oxycedrus).

Other non-autochthonous taxons : Es conrea amb molta freqüència a jardins, cementiris i tanques el xiprer (distintes espècies de Cupressus) i la tuia (espècies de Thuja ). Els tàxons d'ambdós gèneres tenen virtuts medicinals.

Uses : Molt emprades per la fusta i per les seves propietats medicinals.

Genera list

Patrocinador: Fundació Sa Nostra