Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental

Àrea de Botànica, Departament de Biologia, Universitat de les Illes Balears

VERBENACEAE

Family name : VERBENACEAE

Description : Família amb 91 gèneres i unes 1.900 espècies. 4 gèneres (1 introduït) a Europa amb espècies silvestres o naturalitzades.

Characteristics : - Arbust i plantes herbàcies de tija quadrangular. - Fulles oposades, simples o palmaticompostes (Vitex). - Inflorescències espiciformes o cimoses. - Flors hermafrodites, zigomorfes. - Calze tubulós o campanulat amb 5-8 sèpals soldats. - Corol·la bilabiada amb 5 pètals soldats. - 4 estams lliures i desiguals. - Gineceu amb ovari súper amb 2 carpels i 1 estil. - Fruit en núcula o drupaci.

Ecology : Els representants Balears d'aquesta Família estan relacionats amb hàbitats aquàtics o humits.

Main non-endemic taxons : 4 gèneres (Lippia, Phyla, Verbena i Vitex) amb 6 espècies. Cal destacar l'arbust conegut com aloc (Vitex agnus-castus), localitzat però cridaner i, per tant, conegut.

Other non-autochthonous taxons : El gènere Verbena té moltes espècies conreades com a ornamentals i són fàcilment observables en jardins i, sobretot en cossiols a magatzems de jardineria. Molt coneguda i comú és la lantana (Lantana camara) petit arbust olorós de belles inflorescències. L'herballuïsa (Lippia triphylla) és un petit arbust que es conrea sobretot per l'ús medicinal de la infusió de les seves fulles.

Uses : La verbena i l'aloc tenen propietats medicinals, per la qual cosa han estat sempre d'ús comú o, quan menys conegut. L'aloc té fama d'èsser anafrodisíac. Algunes de les espècies es sembren per a decoració de jardins.

Genera list

Patrocinador: Fundació Sa Nostra