Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental

Àrea de Botànica, Departament de Biologia, Universitat de les Illes Balears

Salix alba L.

Família : SALICACEAE

Gènere : Salix

    Nom comú català : Salze blanc. Sàlzer. Saula.

    Nom comú castellà : Sauce blanco. Sauce plateado.

    Distribució per províncies : Barcelona. Castelló. Girona. Lleida. Tarragona. València.

    Distribució general (Fitogeografia) : Eurosiberianes de gran àrea

    Època de floració : Abril. Maig.

    Formes vitals : Caducifoli. Macrofaneròfit.

    Hàbitat : Boscos de ribera de les contrades mediterrànies i de l'estatge montà, sovint molt a prop de l'aigua.

    Usos i propietats : Comestible o usos alimentaris. Medicinal. Mobiliari, construcció i eines.

    Característiques : Arbre dioic que pot atènyer els 20 m d'alçada, de capçada allargada. Les fulles són alternes i oblongo-lanceolades, recobertes d'una pilositat sedoso-argentada pel revers (les fulles velles poden ser glabrescents). Les flors s'agrupen en aments masunisexuals, laxes i axil·lars. Les flors no presenten periant. El fruit és una càpsula que s'obre per 2 valves, deixant anar nombroses llavors blanques d'aspecte plumós.

    Observacions : L'escorça conté salicina, una substància precursora de l'àcid acetil-salicílic de l'aspirina. S'usa popularment com a febrífuga, tònica, sedant i antireumàtica.

    Explicació Fitxa