Família: GUTTIFERAE

Nom Família: GUTTIFERAE

Descripció: Principalment a àrees atemperades. Amb 48 gèneres i sobre les 1.000 espècies.

Característiques: - Arbusts perennifolis o caducifolis i plantes herbàcies. - Fulles oposades, simples, amb glàndules superficials que apareixen com punts o vesícules translúcides; a vàries espècies glàndules negres o vermelloses marginals i/o superficials. - Inflorescències en cimes o panícules. - Flors hermafrodites, actinomorfes. Periants glandulosos a alguns tàxons. - Calze i corol·la amb 5 peces; els pètals grocs. - Estams molt nombrosos, agrupats en 3-5 feixos. - Gineceu amb ovari amb varis carpels i 3-5 estils lliures. - Fruit en càpsula o en baia, amb les llavors ornamentades (alveolades, estriades, reticulades).

Ecologia: Hypericum balearicum és característic de la garriga baleàrica (Hypericion balearici). Hypericum hircinum, és la única espècie caducifolia, a torrents de muntanya. Les altres espècies són pròpies de garrigues, camps incults o abandonats i vores de camins i carreteres.

Endemismes: Hypericum hircinum subsp. cambessedessi i l'estepa joana (Hypericum balearicum), el primer exclusiu i el segon freqüent a les muntanyes de la Serra de Tramuntana.

Tàxons principals no endèmics: 1 génere, Hypericum , amb 6 espècies silvestres.

Usos: És un gènere molt conreat i utilitzat fora de Balears per treure essències i com a ornamentals. Hypericum perforatum ha estat utilitzat com a medicinal.

Llistat de gèneres