Família: DIPSACACEAE

Nom Família: DIPSACACEAE

Descripció: Família amb 10 gèneres i unes 250 espècies. Els 10 gèneres amb espècies silvestres a Europa.

Característiques: - Plantes herbàcies. - Fulles oposades, simples o dividides. - Inflorescències en capítol, amb involucel o paletes en el receptacle. - Flors hermafrodites, zigomorfes. - Calze present, gamosèpal, sencer, lobul·lat o aristat, i sovint, amb pèls. - Corol·la gamopètala, amb 4-5 lòbuls desiguals. - 4 estams inserts sobre la corol·la. - Gineceu amb ovari amb 2 carpels i 1 estil. - Fruit en aqueni.

Ecologia: Cephalaria squamiflora i Scabiosa cretica són espècies de penyal. Les altres Scabiosa i Knautia integrifolia són pròpies de camps de conreu de secà més o menys abandonats. La pinta de moro (Dipsacus fullonus) es troba associada a camps de conreu o hàbitats amb elevada nitrificació i humitat, sobretot a les vores de basses, torrents i canalitzacions.

Endemismes: A Mallorca viu Cephalaria squamiflora subsp. balearica, mentre que a Eivissa Cephalaria squamiflora subsp. mediterranea, una espècie que a més de Balears viu a altres illes de la Mediterrània.

Tàxons principals no endèmics: 4 gèneres (Cephalaria, Dipsacus, Knautia i Scabiosa),amb 6 espècies. Scabiosa cretica és una espècie rupícola mediterrània d'interès biogeogràfic.

Llistat de gèneres