Clinopodium graveolens (M.Bieb.) Kuntze subsp. rotundifolium (Pers.) Govaerts

Família: LABIATAE (LAMIACEAE)

Gènere: Clinopodium

Sinònims: Acinos rotundifolius Pers. Ziziphora rotundifolia (Pers.) Melnikov

Nom comú català: Calaminta de secà.

Nom comú castellà: Calaminta de secano.

Distribució per províncies: Alacant. Castelló. Lleida. Tarragona. València.

Distribució general (Fitogeografia): Mediterrània irano-turaniana

Categoria UICN: NESense avaluar

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Teròfit.

Hàbitats: Camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats. Pradells terofítics calcícoles. Superfícies rocoses, parets seques i marges. Pasturatges secs anuals sobre substrats calcaris o margosos, instal·lats en clars de matollars o vores de conreus de zones muntanyenques poc seques

Característiques: Herba anual, aromàtica, de 5-25 cm, laxament coberta de pèls curts i retrorsos (dirigits cap a la base). Fulles de 5-25 mm, peciolades, el·líptiques o ovades, amb 2-3 parells de dents en la meitat superior, amb pocs pèls. Inflorescència amb verticilastres de 2-6 flors. Bractéoles linears. Calze verd i pelós, amb nervis marcats, ventruda en la base i estreta en l'àpex, amb 5 dents apicals, linears i desiguals. Corol·la 7-9 mm, violeta o rosada.

Observacions: Aquesta espècie podria confondre’s amb Ziziphora aragonensis Pau. El tipus de pèls “ganxuts” és molt característic en Ziziphora, mentre que en C. graveolens són una mica més rectes, curts i prims. A més, en C. graveolens, les dents del calze són clarament asimètriques, amb tres superiors i dues inferiors, a diferència de Z. aragonensis, en què són totes més uniformes. I, sobretot, en fructificar, encara que també durant la floració, el càlix es tanca en Z. aragonensis, quedant obert en C. graveolens.