Thymus vulgaris L. subsp. mansanetianus P.P.Ferrer, A.Navarro, E.Laguna & Mateo.
Família: LABIATAE (LAMIACEAE)
Gènere: Thymus
Distribució per províncies: València.
Distribució general (Fitogeografia): Mediterrània (Ibèrica)
Plantes legalment protegides: Catàleg País Valencià.
Categoria UICN: Sense avaluar
Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes
Formes vitals: Camèfit.
Hàbitats: Màquia litoral de garric i garballó. Pinars i garrigues amb romaní i timonedes. Habita en matollars oberts, molt assolellats i secs (encara que sotmesos a un règim pluviomètric important), sobre sòls margosos-argilosos i un lleugerament pedregosos.
Característiques: Mata perenne de port baix i rèptil. Tiges postrades, arquejades, pubescents i arrelants, que no s’eleven més de 10 cm però s’allarguen fins a 30 cm. Fulles linears o linear-lanceolades, amb els marges fortament enrotllats, sense cilis en el pecíol ni en els marges. Inflorescències d’1-3 cm, amb bràctees semblants a les fulles i flors amb calze acampanat, de dents ciliades i glàndules groguenques, i corol·la blanca o lleugerament rosada. Es reconeixen flors hermafrodites i femenines (planta ginodioica).
Observacions: Aquesta subespècie es distingix pel seu creixement rèptil, amb tiges que s’arquegen i arrelen en tocar el sòl, i per les seues fulles molt estretes i amb els marges marcadament revoluts, caràcters que la separen clarament de les subespècies vulgaris i aestivus.