Vicia cracca L. subsp. cracca

Família: LEGUMINOSAE

Gènere: Vicia

Nom comú català: Garlanda comuna.

Nom comú castellà: Alverja silvestre.

Distribució per províncies: Barcelona. Girona. Lleida.

Distribució general (Fitogeografia): Eurosiberiana

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Hemicriptòfit.

Hàbitats: Vorades de bosc. Llocs humits no salins (Rambles, basses, torrents, canals, fonts i síquies). Vorades de boscos ± humits (rouredes, fagedes, pinedes altimontanes) i herbassars humits a la vora de cursos d'aigua.

Característiques: Herba enfiladissa, amb un rizoma estolonífer i tiges aèries anguloses i glabres. Les fulles són paripinnades, amb 5-22 folíols que acaben en un circell ramificat. Les inflorescències són raïms densos de 15-40 flors, que surten de l'axil·la de les fulles. El calze és bilabiat, amb 5 sèpals triangulars i desiguals. La corol·la és de color blau o violeta. El fruit és un llegum comprimit.

Observacions: Aquesta Vicia està molt emparentada amb V. tenuifolia Roth i amb V. incana Gouan. Aquesta darrera es separa fàcilment per tenir una tija densament pilosa. Es distingeix de V. tenuifolia per l'estendart més estret que l'ungla, l'absència de tonalitats rogenques a la corol·la i els raïms molt més llargs que la fulla corresponent. Totes tres espècies habien estat agrupades dins d'una Vicia cracca L. d'un sentit més ampli.