Salix alba L.

Família: SALICACEAE

Gènere: Salix

Nom comú català: Salze blanc. Sàlzer. Saula.

Nom comú castellà: Sauce blanco. Sauce plateado.

Distribució per províncies: Barcelona. Castelló. Girona. Lleida. Tarragona. València.

Distribució general (Fitogeografia): Eurosiberianes de gran àrea

Usos i propietats: Comestible o usos alimentaris. Mobiliari, construcció i eines. Medicinal.

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Caducifoli. Macrofaneròfit.

Hàbitats: Boscos de ribera. Boscos de ribera de les contrades mediterrànies i de l'estatge montà, sovint molt a prop de l'aigua.

Característiques: Arbre dioic que pot atènyer els 20 m d'alçada, de capçada allargada. Les fulles són alternes i oblongo-lanceolades, recobertes d'una pilositat sedoso-argentada pel revers (les fulles velles poden ser glabrescents). Les flors s'agrupen en aments masunisexuals, laxes i axil·lars. Les flors no presenten periant. El fruit és una càpsula que s'obre per 2 valves, deixant anar nombroses llavors blanques d'aspecte plumós.

Observacions: L'escorça conté salicina, una substància precursora de l'àcid acetil-salicílic de l'aspirina. S'usa popularment com a febrífuga, tònica, sedant i antireumàtica.