Pistacia lentiscus L.

Família: ANACARDIACEAE

Gènere: Pistacia

Nom comú català: Llentiscle. Llentrisca. Mata.

Nom comú castellà: Lentisco.

Distribució per províncies: Barcelona. Girona. Lleida. Tarragona. València. Castelló. Alacant.

Distribució per illes: Mallorca. Menorca. Eivissa. Formentera. Cabrera. Dragonera.

Distribució general (Fitogeografia): Mediterrània

Usos i propietats: Aromàtica. Comestible o usos alimentaris. Medicinal.

Categoria UICN: LCRisc mínim

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Macrofaneròfit.

Hàbitats: Brolles xero-acàntiques de muntanya i carritxeres. Plantes de jardí. Ullastrars i altres garrigues escleròfiles, sabinars. Marines de bruc, brolles silicícoles. Pinars i garrigues amb romaní i timonedes. Totes les garrigues, boscs escleròfils i brolles.

Característiques: La mata o llentiscle és un arbust que pot arribar a fer-se un arbret; és molt abundant a les garrigues i sotoboscs dels pinars i alzinars. Són molt característiques les fulles compostes amb folíols coriacis, així com l'aroma resinós que fa tota la planta. A Mallorca també hi viu Pistacia terebinthus, aquesta es troba només a les parets rocoses de la Serra de Tramuntana, es diferencia perquè les fulles compostes tenen un folíol terminal (llavors tenen un número imparell de folíols), són bastant més grans i a més cauen a l'hivern.