Juniperus communis L. subsp. communis

Família: CUPRESSACEAE

Gènere: Juniperus

Nom comú català: Ginebre. Ginebre mascle.

Nom comú castellà: Enebro.

Distribució per províncies: Barcelona. Castelló. Lleida. Tarragona. València.

Distribució general (Fitogeografia): Eurosiberiana

Usos i propietats: Comestible o usos alimentaris. Mobiliari, construcció i eines. Medicinal. Perfumeria.

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Nanofaneròfit. Perennifoli.

Hàbitats: Pinars i garrigues amb romaní i timonedes. Clarianes d'alzinars, carrascars, pinedes o rouredes i matollars aclarits.

Característiques: Arbret dioic de 1-6 m d'alçada. Les fulles són aciculars, punxents i llargament atenuades; són d'un color glaucescent i presenten una banda blanca a l'anvers (a diferència de J. oxycedrus, que en té dues). Els peus masculins presenten les inflorescències en forma de cons axil·lars, compostes per esquames peltades disposades en espiral. Els peus femenins també presenten cons axil·lars, formats en aquest cas per nombroses esquames. La fructificació és el gàlbul, fals fruit format per les mateixes esquames que es tornen carnoses. És globós, de color verd el primer any i negre a la maduritat (triga 2-3 anys en madurar). Es distingeix de la subsp. alpina per la seva major alçada, port erecte i fulles patents de 10-25 x 1-1.5 mm.