Spartium junceum L.

Família: LEGUMINOSAE

Gènere: Spartium

Nom comú català: Ginesta. Ginesta vera. Ginestera. Herba de ballester.

Nom comú castellà: Canarios. Gayomba. Genista de España. Hiniestra. Retama de flor. Retama de los jardines. Retama macho.

Distribució per províncies: Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Tarragona.

Distribució per illes: Mallorca. Menorca.

Distribució general (Fitogeografia): Mediterrània-septentrional

Usos i propietats: Medicinal.

Categoria UICN: LCRisc mínim

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Macrofaneròfit. Nanofaneròfit.

Hàbitats: Camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats. Plantes de jardí. Cultivada com ornamental. Naturalitzada en marges de torrents i vores de carreteres.

Característiques: Arbust alt, pot arribar a fer cinc metres, molt ramificat amb branques amb aspecte junciforme: verdes i aparentment sense fulles. De fet les fulles són petites i lanceolades o lineals i cauen ràpidament. Les flors són grans de més de dos centímetres d'un groc molt viu, surten a la part de dalt de les branques i fan inconfusible a aquesta espècie. A més la reconeixerem perquè el calze sembla format per una sola peça, sense dents, que abraça la flor per baix i s'obre per dalt. Els fruits són uns llegums molt comprimits que es tornen negrosos al madurar. Pot florir a diferents moments de l'any però la florida principal es dona al final de la primavera. Aquesta espècie no és pròpia de la nostra flora, malgrat és d'origen mediterrani, és plantada amb freqüència a les autopistes i s'ha naturalitzat a molts d'indrets de les illes colonitzant torrents i garrigues a prop de les carreteres.