Ceratonia siliqua L.

Família: LEGUMINOSAE

Gènere: Ceratonia

Nom comú català: Garrofer. Garrover.

Nom comú castellà: Algarrobo.

Distribució per províncies: Alacant. Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Tarragona. València.

Distribució per illes: Mallorca. Menorca. Eivissa. Formentera.

Distribució general (Fitogeografia): Mediterrània-meridional

Usos i propietats: Comestible o usos alimentaris. Mobiliari, construcció i eines. Medicinal. Planta psicotròpica.

Categoria UICN: LCRisc mínim

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Macrofaneròfit.

Hàbitats: Camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats. Cultivades. Plantes de jardí. Ullastrars i altres garrigues escleròfiles, sabinars. Pinars i garrigues amb romaní i timonedes. Cultivat i naturalitzat.

Característiques: Arbre molt característic de la regió mediterrània, cultivat arreu pels seus fruits que són les garrofes. Fa les fulles compostes en parells (fins a cinc) de folíols ovalats i coriacis de color verd fosc. Floreix al principi de la tardor formant raïms de flors a sobre de les branques velles; les flors sense corol·la són poc aparents. Els arbres poden ser masculins, femenins, o hermafrodites. L'arbre amb capçada ampla i arrodonida es inconfusible, de vegades podem trobar-lo naturalitzat a dins de les garrigues, però sense fer-se de grans dimensions.

Observacions: El fruit és molt ric en sucres molt consumit per l´home en èpoques de fam per a fer imitacions de xocolata i cafè. Les llavors són els quilates emprades antigament per a pesar joies.

Origen: Mediterrani oriental.

Situació al Campus UIB: Freqüent, plantat en alineacions a la part posterior de l'edifici Mateu Orfila, a l'aparcament del mateix, al voltant de l'edifici Anselm Turmeda, etc.