Família: COMPOSITAE (ASTERACEAE)

Nom Família: COMPOSITAE (ASTERACEAE)

Descripció: La més extensa família de les Dicotiledònies, amb sobre els 1.300 gèneres i les 21.000 espècies. 181 gèneres amb espècies silvestres a Europa.

Característiques: - Arbusts i plantes herbàcies, de vegades amb làtex. - Fulles alternes, rarament oposades, simples, senceres o dividides, de vegades espinescents. - Inflorescències en capítol, els quals poden ésser solitaris o bé estar agrupats en glomèruls o panícules. - Flors de 2 tipus: actinomorfes (flòsculs) i zigomorfes (lígules). A més poden ésser hermafrodites, unisexuals o neutres. Depenent del tàxon que es tracti varia la disposició i presència dels distints tipus de flors. - Calze absent o transformat en un vilà de pèls, setes, escates o corona. - Corol·la gamopètala, amb tub i limbe, el qual pot tenir 3-5 dents. - 5 estams amb les anteres soldades formant un tub. - Gineceu amb ovari ínfer amb 2 carpels soldats i 1 estil amb 1 estigma lobat. - Fruit en cípsela, sovint amb papus.

Ecologia: Abarquen tot l'espectre dels hàbitats illencs; hi ha espècies rupícoles, espècies pròpies de garrigues i màquies, de camps de conreu abandonats i en ús, de vores de camins i carreteres, de llocs humits, de zones rocalloses costaneres, de dunes, de salobrars, etc.

Endemismes: Són endemismes exclusivament baleàrics el calabruix (Aetheorhiza bulbosa subsp. willkommii), Carduus bourgeanus subsp. ibicensis, Crepis triasii , socarrell bord (Femeniasia balearica), Filago petro-iani , maçanella (Helichrysum ambiguum), socarrell (Launaea cervicornis), Leucanthemum paludosum subsp. ebusitanum, Scorzonera baetica subsp. ebusitana i la camamil.la de mar (Senecio rodriguezii). La margalideta (Bellium bellidioides) és un endemisme baleàrico-tirrènic i Lamottea dianae viu a les Pitiüses i al llevant de la Península Ibèrica. Hi ha una sèrie de tàxons descrits com endèmics però que romanen encara dubtosos, com Arctium chabertii subsp. balearicum i espècies dels gèneres Hieracium i Taraxacum.

Tàxons principals no endèmics: 73 gèneres amb espècies silvestres.

Altres tàxons no autòctons: Són comuns als jardins espècies al·lòctones com el celestrellat (Aster chinensis),dàlies (Dahlia variabilis),crisantems o estranys (Chrysanthemum sinense), Felicia amelloides,pota de cavall (Petasites fragans),donzell de mar i altres senecis (Senecio bicolor,Senecio angulatus, Senecio longifolius,Senecio petasitis, etc.). Conreades per ús alimentari o agrícola: carxofera (Cynara scolymus),gira-sol (Helianthus annus),Helianthus tuberosus,lletugues (gènere Lactuca), etc.

Usos: Família important econòmicament per l'home. Moltes espècies conreades com a aliments i a jardins. Amb propietats medicinals es coneixen moltes, algunes d'elles són la camamilla (Santolina chamaecyparissus), te de roca (Jasonia glutinosa), alè de bou i espina de peix (Achillea ageratum i Achillea milefolium), herba de renegat (Othanthus maritimus), donzells (espècies d'Artemisia), llevamans (Calendula officinalis).

Llistat de gèneres