Salix alba L.
Família: SALICACEAE
Gènere: Salix
Nom comú català: Salze blanc. Sàlzer. Saula.
Nom comú castellà: Sauce blanco. Sauce plateado.
Distribució per províncies: Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Lleida. Tarragona. València.
Distribució per illes: Eivissa. Dragonera.
Distribució general (Fitogeografia): Eurosiberianes de gran àrea
Usos i propietats: Comestible o usos alimentaris. Mobiliari, construcció i eines. Medicinal.
Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes
Formes vitals: Caducifoli. Macrofaneròfit.
Hàbitats: Boscos de ribera. Boscos de ribera de les contrades mediterrànies i de l'estatge montà, sovint molt a prop de l'aigua.
Característiques: Arbre dioic que pot atènyer els 20 m d'alçada, de capçada allargada. Les fulles són alternes i oblongo-lanceolades, recobertes d'una pilositat sedoso-argentada pel revers (les fulles velles poden ser glabrescents). Les flors s'agrupen en aments masunisexuals, laxes i axil·lars. Les flors no presenten periant. El fruit és una càpsula que s'obre per 2 valves, deixant anar nombroses llavors blanques d'aspecte plumós.
Observacions: L'escorça conté salicina, una substància precursora de l'àcid acetil-salicílic de l'aspirina. S'usa popularment com a febrífuga, tònica, sedant i antireumàtica.