Drosera rotundifolia L.

Família: DROSERACEAE

Gènere: Drosera

Nom comú català: Dròsera comuna. Herba de la gota. Resplendor de la nit.

Nom comú castellà: Atrapamoscas. Drósera. Hierba de la gota. Hierba del rocío. Rosolí.

Distribució per províncies: Girona. Lleida.

Distribució general (Fitogeografia): Eurosiberiana

Usos i propietats: Medicinal.

Època de floració: GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes

Formes vitals: Hemicriptòfit.

Hàbitats: Mulleres de muntanya, torberes, llacs de muntanya. Sobretot prats higrotorbosos d'esfagnes, més rarament comunitats fontinals. Sobre substrat silícic.

Característiques: Planta rizomatosa i carnívora, d'un color vermellós que atreu als insectes. Les fulles són totes basals, aplicades al substrat. Tenen un limbe el·líptic i estan recobertes de glàndules pedicelades sw color vermell. Aquests són més llargs al marge de les fulles, i al seu àpex hi ha una gota d'una substància enganxifosa per atrapar els insectes. La inflorescència és un raïm paucíflor. El calze la corol·la estan constituïts per un nombre variable de peces (normalment 5). Els pètals són una mica més llargs que els sèpals. El fruit és una càpsula oblonga.

Observacions: La planta aconsegueix els nutrients a partir dels petits insectes que hi queden enganxats. Quan una presa queda enganxada en una fulla, el limbe es doblega i l'embolcalla parcialment, segregant, per unes petites glàndules, diversos enzims digestius. Aquests corroeixen les parts toves de la presa, alliberant així els nutrients que la planta absorbeix per la mateixa fulla. Finalment, la fulla s'obre i deixa només la part queratinosa de la presa.